top of page

ΤΕΧΝΙΚΑ ΝΕΑ

Ξεκινά η β΄ φάση του Εξοικονομώ κατ'οίκον ΙΙ

09/06/2019

     Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επόμενη εβδομάδα θα ανοικοινωθεί τη δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη άνοιξη. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η δεύτερη φάση θα έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους και αποτυπώματος σε τουλάχιστον 22.500 κατοικίες.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επόμενη εβδομάδα θα ανοικοινωθεί η προκύρηξη της δεύτερης φάσης του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ». Ο προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να καλύψει τις απαιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης για 22.500 κατοικίες.

     Οι όροι και τα κριτήρια σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος, παραμένουν ίδια. Η διαφορά έγκειται στην δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα, νοικοκυριών με μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που προβλέπονταν στην πρώτη φάση, επιδοτώντας το επιτόκιο για το μέρος του προϋπολογισμού των εργασιών, του οποίου η χρηματοδότηση θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό.

    Όπως και στη  πρώτη φάση οι επιδοτούμενες εργασίες αφορούν: τοποθέτηση θερμομόνωσης –ενεργειακού κέλυφους στις εξωτερικές τοιχοποιίες, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης, ψύξης, ζεστού, νερού, αντικατάσταση κουφωμάτων και συστήματα σκίασης. Η επιδότηση θα διαφοροποιείται αναλόγως του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος, ενώ κοινωνικά κριτήρια θα ανεβάζουν το ποσοστό επιδότησης. 

    Το πληροφοριακό σύστημα της β’ φάσης αναμένεται επίσης να είναι έτοιμο εντός εβδομάδας, οπότε και σε συνδυασμό με την προκήρυξη, αναμένεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, ώστε να υποδεχτεί τις νέες αιτήσεις. Ακόμα είναι ασαφές, αν η πλατφόρμα θα ανοίγει σε συγκεκριμένες περιόδους για κάθε περιφέρεια, καθώς και αν τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων όπως και έγινε στην α’ φάση.

Ο κατασκευαστικός τομέας στην Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει δύσκολες εποχές.

10.12.15

Οι κατασκευαστικές εταιρείες στη Σαουδική Αραβία, έχουν επωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από ραγδαία ανάπτυξη, καθώς οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επέτρεπαν την υλοποίηση κοστοβόρων επενδύσεων στον τομέα των μεταφορών, των  κοινωνικών υποδομών και  των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση ωστόσο, άλλαξε ραγδαίως επί τα  χείρον, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν βυθιστεί κάτω από το μισό, σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

 

Η κατασκευαστική βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας, θα αντιμετωπίσει δύσκολους καιρούς. Η προοπτική περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού, προστίθεται στα υπάρχοντα προβλήματα των επώδυνων εργασιακών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες  μεγάλου κατασκευαστή, του κ. Al-Khodari, ενδείξεις μίας ασθμαίνουσας οικονομίας που δέχεται πιέσεις λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.  

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επωφεληθεί από την ισχυρή οικοδομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας,  καθώς η Σ. Αραβία, όντας ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου αποκόμισε τεράστια κέρδη από τις υψηλές τιμές του αργού, τις οποίες επένδυσε σε εγκαταστάσεις μεταφορών, κοινωνικών υποδομών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

 

Ωστόσο οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποδιπλασιαστεί από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της παγκόσμιας υπερ-προσφοράς και κατά συνέπεια ο αριθμός και τα μεγέθη των κατασκευαστικών έργων αναμένεται να συρρικνωθούν, την στιγμή που η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, εφαρμόζει προγράμματα λιτότητας, επιβραδύνοντας και σε άλλες περιπτώσεις ακυρώνοντας κατασκευαστικά έργα.

 

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί, έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από τις εφαρμοζόμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, αλλά και να αποφύγει κοινωνική αναταραχή, παρόμοια με αυτή που έχει παρουσιαστεί στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο.

 

Υπάρχουν έντονες κυβερνητικές πιέσεις προς τις επιχειρήσεις, για να προσλάβουν Σαουδάραβες πολίτες, αντί φθηνότερου ξένου εργατικού δυναμικού, με σκοπό τον περιορισμό των υπαλλήλων του κρατικού τομέα και την διοχέτευση τους στον ιδιωτικό. Επιπλέον, υπάρχει στόχευση η ανεργία να μην ξεπερνάει τα ποσοστά του 11,6%.

 

«Θεωρώ αναμενόμενο το ενδεχόμενο, η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο να συνεχιστεί για τους επόμενους 18 μήνες», επισήμανε ο Fawwaz Al- Khodari, διευθύνων σύμβουλος της Abdullah Abdul Mohsin al-Khodari Sons.

 

 «Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Πέραν αυτών όμως, οι συνέπειες των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού θα γίνουν αισθητές πιο έντονα το επόμενο διάστημα, αν και είμαστε ήδη σε μια κατάσταση όπου το πρόβλημα είναι εμφανές.»

 

Η τιμή του αργού Brent, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 45 $ το βαρέλι, από το ύψος των 115 $ που βρίσκονταν τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Το γεγονός αυτό μείωσε δραματικά τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από τις εξαγωγές πετρελαίου - τα λεγόμενα και πετροδολάρια -, που αποτελούν σταθερά το 90 τοις εκατό των εσόδων του κράτους.

 

Ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ήδη από τον Σεπτέμβριο, ότι η κυβέρνηση θα επιβραδύνει το χρονοδιάγραμμα ορισμένων κατασκευαστικών έργων, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα προχωρήσει η χρηματοδότηση εκείνων που η Κυβέρνηση κρίνει ως κρίσιμα για την χώρα. Ο Υπουργός δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες.

 

«Πιστεύω ότι πολλά έργα τα οποία δεν θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας, θα είναι από τα πρώτα των οποίων η υλοποίηση θα εγκαταλειφτεί.», δήλωσε ο Khodari.

 

«Για παράδειγμα, προγράμματα κατασκευής ποδοσφαιρικών γηπέδων ανά την χώρα, είναι πολύ πιθανό να μην θεωρηθούν ως αναγκαία, ενώ αντίθετα προγράμματα στέγασης, νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν».

 

Αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας δεν αντιδρούν προς το παρόν στα παραπάνω σχόλια.  

 

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν περιορίσει τα κέρδη των εταιρειών, οι οποίες ανταγωνίζονται σκληρά για να βρουν ανθρώπινο δυναμικό μεταξύ του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων Σαουδάραβων εργαζομένων, και επιπλέον   αντιμετωπίζουν προβλήματα με το υψηλότερο κόστος απόκτησης αδειών εργασίας για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.Πηγή: South China Morning Post 

www.scmp.com

ΟΠΕΚ- Διατήρηση της αυξημένης παραγωγής- μείωση της τιμής του πετρελαίου

Add Date here

 

Βυθίστηκε η τιμή του πετρελαίου την Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την πλεονασματική του διάθεση στην παγκόσμια αγορά.

 

Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά δύο μονάδες στην  τιμή των 39,49$, ενώ η τιμή του αργού Brent, υποχώρησε κατά 0,5% διαπραγματεύσιμη στα 42,78$ δολάρια το βαρέλι.

 

Οι χρηματιστές άρχισαν να ξεπουλούν πετρέλαιο,  μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να συμφωνήσει σε μείωση της ποσότητας παραγωγής, από τα σημερινά επίπεδα των 31,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

 

Η απόφαση του ΟΠΕΚ λήφθηκε  παρά τις εκκλήσεις  φτωχότερων χωρών  του ομίλου, για μείωση της παραγωγής προκειμένου να ενισχυθεί η  τιμή του αργού. Το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Αλγερία, η Νιγηρία, και άλλοι παραγωγοί, ζητούσαν επιτακτικά από το καρτέλ  την μείωση της παραγωγής, προσδοκώντας ότι μία τέτοια απόφαση θα σταθεροποιούσε  τις τιμές και θα τις βοηθούσε από μία περαιτέρω  όξυνση της κρίσης. Ωστόσο,  ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αντιτάχθηκε σθεναρά στην μείωση της παραγωγής, έχοντας ως σκοπό την προστασία του μεριδίου αγοράς της.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλύτερων παγκοσμίως πετρελαιοπαραγω-γών,  θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην τιμή του. "Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα για περαιτέρω υποχώρηση στις αγορές πετρελαίου", ανέφερε η τράπεζα ANZ.

 

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε σε δημοσιογράφους, ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου, όταν θα αρθούν οι  κυρώσεις εναντίον της χώρας του. Προσέθεσε ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευθεί την απόφαση της με τον ΟΠΕΚ.

 

Το γκρουπ των 12 χωρών του ΟΠΕΚ, αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ σημείωσε ιστορικό υψηλό τριών χρόνων τον Ιούλιο με 31,5 εκατομμύρια βαρέλια.  Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στα 31,77 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, από 31,64 εκατομμύρια που ήταν τον Οκτώβριο.

 

www.rt.com

 

Αναπτυξιακή έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο της Αιγύπτου

8.12.15

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Αίγυπτο αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8% σε πραγματικές τιμές για το 2016, σε σχέση με το 2015 που σύμφωνα με εκτιμήσεις  το ποσοστό προσέγγισε το 9.8%.

 

Η ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη  σε έργα υπό την μορφή σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – τα αποκαλούμενα και ΣΔΙΤ -,  καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση  για κατασκευή  αγωγών φυσικού αερίου και άλλων υποδομών  στην χώρα, ενισχύουν το θετικό κλίμα για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Αίγυπτο για το 2016, σύμφωνα με ανάλυση του  Business Monitor.

 

Tο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά της χώρας αναθερμαίνεται, την ίδια στιγμή που ο προγραμματισμός  για μεγάλα και διαφοροποιημένα έργα ενεργειακών αγωγών, προμηνύουν εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των υποδομών στην χώρα.

 

Η ισχυρή πολιτική υποστήριξη στην ανάπτυξη των υποδομών, έχει προσδώσει δυναμική στην αγορά, μετά και την τελευταία κυβερνητική ανακοίνωση για την προετοιμασία 12 μεγάλων έργων ΣΔΙΤ τους επόμενους 15 μήνες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Αιγύπτου, τα νέα έργα ΣΔΙΤ θα έχουν αξία 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο οικονομικών τομέων.

 

Ο ενεργειακός τομέας θα περιλαμβάνει πέντε νέα έργα, πέραν της αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας κόντα στο λιμάνι της Ατάκα (Ataqa), νότια του καναλιού του Σουέζ, είναι μέρος των επενδυτικών προτάσεων.

 

Έξι νέα έργα θα αφορούν τον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του αστικού σιδηρόδρομου στο Κάϊρο και της επέκτασης  του λιμανιού στην Αλεξάνδρεια. Η  Τράπεζα Exim της Κίνας (Exim Bank of China), θα αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη των προαναφερόμενων έργων. Στον βιομηχανικό τομέα, προγραμματίζεται η ανάπτυξη τεσσάρων κατασκευαστικών έργων, που περιλαμβάνει εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος, υαλοβάμβακα και ελαστικών.

 

Η πρόσφατη επιδείνωση των επιπέδων ασφαλείας στην χώρα, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία και ως εκ τούτου στα συσχετιζόμενα κατασκευαστικά έργα στον τομέα αυτό, που ως επί το πλείστον είτε αναβάλλονται είτε ακυρώνονται. Το αεροπορικό δυστύχημα στη Χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου τον Νοέμβριο του 2015, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών, στον τομέα του τουρισμού και ως εκ τούτου στις πέραν των κατοικιών κατασκευαστικές επενδύσεις.

 

Σύμφωνα με διάφορες πηγές πληροφόρησης, η Κίνα θα αποκτήσει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υποδομών της Αιγύπτου, κατά την επόμενη δεκαετία. Οι ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες  και η σημαντική εξειδίκευση της χώρας στην ανάπτυξη έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας  - κυρίως στον τομέα των μεταφορών -, θα της επιτρέψουν να διευρύνει αποτελεσματικά το μερίδιο της στην αγορά, μεταβάλλοντας παράλληλα  καθοριστικά την ανταγωνιστική θέση της Αιγύπτου. "Ένας σημαντικός αριθμός έργων υποδομής μεταξύ της Κίνας και της Αιγύπτου, έχουν ανακοινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, και αναμένουμε την προώθηση ακόμα περισσότερων. Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει  ο τομέας των μεταφορών λόγω της  εξειδίκευσης που διαθέτει η Κίνα - ιδιαίτερα σε σιδηροδρομικά έργα -, ωστόσο  αναμένουμε την κινεζική εμπλοκή και  στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου,  που μπορεί να επιλύσει το έλλειμμα ενεργειακού δυναμικού που παρουσιάζει η χώρα", σύμφωνα με αναφορές ειδικών της  Business Monitor.

 

Η έκθεση της Business Monitor, επισημαίνει ότι οι ξένες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα της Αιγύπτου, κυριαρχούνταν ανέκαθεν από  Ευρωπαϊκές, Αμερικάνικες και Ιαπωνικές εταιρίες.

Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, ότι η ανακοινωθείσα Κινέζικη επένδυση θα αλλάξει ριζικά το επενδυτικό τοπίο στην χώρα, κάνοντας πιο δύσκολη την συμμετοχή των παραδοσιακών επενδυτών στα έργα υποδομής και αυτό γιατί οι Κινεζικές εταιρίες έχουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα μέσω των χαμηλότοκων κυβερνητικών δανείων. Επιπλέον, η Αίγυπτος αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της επίσημης στρατηγικής της Κίνας υπό την ονομασία «Μία ζώνη, ένας δρόμος» (One belt, One Road), καθότι ο ναυτιλιακός δρόμος του Μεταξιού περνάει από το κανάλι του Σουέζ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσει τις κινεζικές επενδύσεις τόσο στην επέκταση της διώρυγας του Σουέζ, όσο και στην ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης γύρω από την διώρυγα, στην οποία ήδη δυσκολεύεται να συγκρατήσει τις υπάρχουσες ιδιωτικές επενδύσεις, δεδομένων των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν ανακύψει.

 

Κατ’ αναλογία με το παράδειγμα της Κίνας –αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα-,  η Ιαπωνία προσφέρει επιχορήγηση της τάξης των 243 εκατομμυρίων δολαρίων, για την επέκταση του παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου Abu El-Reesh στο Κάϊρο. Επιπλέον η Ιαπωνία, θα δανειοδοτήσει τρείς Αιγυπτιακές εταιρίες ηλεκτρισμού,  για την αναβάθμιση του δυναμικού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έργο εξαιρετικά επείγον για τις ανάγκες της χώρας.

 

Πηγή: www.tradearabia.com

Άνοιγμα του Ιράν σε ξένες πετρελαϊκές επενδύσεις

7.12.2015

Η Ιρανική Υπεράκτια Πετρελαϊκή Επιχείρηση (IOOC) και ένα Ινδικό κονσόρτσιουμ, που περιλαμβάνει μεγάλες εταιρίες της χώρας, βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου υπό την ονομασία  Farzad B στον Περσικό Κόλπο, βάσει των δηλώσεων του Γενικού Διευθυντή της IOOC Said Hafezi.   

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ινδικό κονσόρτσιουμ είχε και παλαιότερα αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εγκαταστάσεων εξόρυξης Farzad B, στην συνέχεια όμως οι εργασίες πάγωσαν, υπό την πίεση των  κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία αντιπροσώπων  Ινδικών εταιρειών στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, που είχαν σαν σκοπό την διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών εξόρυξης υδρογανανθράκων στο Ιράν. Την  επόμενη ημέρα, οι Ιρανοί αντιπρόσωποι γνωστοποίησαν σε στελέχη ξένων πετρελαϊκών ομίλων, τις λεπτομέρειες των νέων συμβάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 52 πεδία  της χώρας.

 

«Κάθε ξένη εταιρία που επιθυμεί να συμμετάσχει στην εξόρυξη πετρελαίου, θα πρέπει να διαθέτει Ιρανό συνεργάτη», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bizhan Namdar Zangan.

 

Στην ομιλία του τόνισε, ότι οι νέες συμφωνίες θα αποτελέσουν ένα καθοριστικό εργαλείο για την ανάπτυξη νέων Ιρανικών εταιρειών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ότι «η κυβέρνηση οφείλει να συμπαρασταθεί στην δημιουργία τέτοιων εταιριών».

 

Το νέο μοντέλο πετρελαϊκών συμφωνιών στο Ιράν, αναπτύχθηκε προσεγμένα με κύριο σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Προσφέρει δυνατότητες συμμετοχής σε οποιοδήποτε στάδιο του επενδυτικού έργου- στην έρευνα, κατασκευή και εξόρυξη.

 

Ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν, διεξάγουν έντονες διαπραγματεύσεις και ασκούν πιέσεις με σκοπό την επιστροφή του Ιράν στις αγορές.

 

Δεκάδες υπάρχοντα έργα στον πετρελαϊκό τομέα εντάσσονται στο νέο σχήμα επενδύσεων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο επί των Νομικών υποθέσεων Majdi Hosseini.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνολική αξία των επενδυτικών σχεδίων μπορεί να ξεπερνάει και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Πηγή: www.trend.az

Χρεοκοπία του Ισπανικού κολοσσού ενέργειας ABENGOA

4.12.15

Στην συνάντηση κορυφής για το κλίμα την προηγούμενη Παρασκευή στο Παρίσι, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύτηκε  για μέτρα  «απανθρακοποίησης» της οικονομίας. Και αυτό παρότι  στην Ισπανία, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης- της μεγαλύτερης στα χρονικά της Ισπανίας.

 

Η Abengoa S.A. που ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια στη νότια και ηλιόλουστη πόλη Seville, ξεκίνησε ως μία παραδοσιακή εταιρία ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για να φτάσει σήμερα να έχει υπό την κατοχή της, μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας, βιομάζας, αφαλάτωσης, γραμμές μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε όλη την Ισπανία αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Βραζιλία, Ινδία και οι ΗΠΑ. Απασχολεί 29.000 προσωπικό παγκοσμίως. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της εταιρίας είναι ο σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας Solana στο Φοίνιξ της Αριζόνα που αποτελεί την μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους του παγκοσμίως.

 

Με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, η Ισπανία εξελίσσονταν σε ηγέτη στις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη και ως δυναμικός εξαγωγέας τεχνολογικών προϊόντων. Δύο χρόνια νωρίτερα, στις αρχές του 2013 και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση Ραχόι έκοψε μαζικά τις επιδοτήσεις για ηλιακή και αιολική ενέργεια στην Ισπανία. Η ανεργία ήταν κοντά στο 27% και η Ισπανική κυβέρνηση μετά βίας αποπλήρωνε τα χρέη της.

 

Οι περικοπές έπληξαν αποφασιστικά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας. Οι μικρότερες εταιρείες σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους. Οι μεγαλύτερες εταιρίες που επιβίωσαν, στηρίζονταν αποκλειστικά στις πηγές δανεισμού τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγγυήθηκε κοντά στα  2 δισεκατομμύρια δολάρια των δανείων της Abengoa, καθότι αυτή είχε επενδύσει σε έργα αξίας 3 δις δολαρίων στην Αριζόνα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ δημιουργώντας πολλαπλές θέσεις εργασίας.  

 

Την περασμένη εβδομάδα, η βασκική εταιρία Gonvarri ανακάλεσε την επένδυση ύψους 370 εκατομμυρίων Δολαρίων στην Abengoa- χρήματα απαραίτητα για την διάσωση της εταιρίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Abengoa παραιτήθηκε, η μετοχή της κατρακύλησε κατά 50% και η εταιρία υπέβαλλε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές-το πρώτο βήμα για την χρεωκοπία της.

 

Η Abengoa απαιτείται να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της στοιχεία σε τέσσερις μήνες άλλως κινδυνεύει να κηρύξει την χρεωκοπία της. Τα στελέχη της εταιρίας κάνουν εκτενείς συσκέψεις στην προσπάθεια τους να τακτοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας τα οποία  προσεγγίζουν τις δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις ανησυχίες σχετικά με την Abengoa, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν είναι πιθανή μία διάσωση της από την Ισπανική Κυβέρνηση. Εκτίμησε ωστόσο ότι η εταιρία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

 

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με την τύχη  των θυγατρικών της Abengoa, οι περισσότερες από τις οποίες παραμένουν κερδοφόρες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Σε περίπτωση χρεωκοπίας της μητρικής εταιρείας, είναι πολύ πιθανό να αποσχισθούν από αυτήν ή να πωληθούν.

 Πηγή: www.npr.org

 

Αναιμική ανάπτυξη των κατασκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο

4.12.15

       Ο τομέας της κατασκευής κατοικιών επιβραδύνθηκε και οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013, εξαιρούμενης της κάμψης στην προεκλογική περίοδο – αντικατοπτρίζοντας την δυσκολία του στόχου που έχει αναλάβει η Βρετανική Κυβέρνηση, για κατασκευή 400.000 οικονομικών κατοικιών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

       Ο τομέας της κατασκευής κατοικιών επιβραδύνθηκε και οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013, εξαιρούμενης της κάμψης στην προεκλογική περίοδο – αντικατοπτρίζοντας την δυσκολία του στόχου που έχει αναλάβει η Βρετανική Κυβέρνηση, για κατασκευή 400.000 οικονομικών κατοικιών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

           Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και η αναμενόμενη αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων, θεωρούνται ως καταλυτικοί παράμετροι περιορισμού των στεγαστικών επενδύσεων από τους ιδιώτες κατασκευαστές. Αν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί δεν επανέλθουν στα πρότερα νούμερα, η Βρετανική Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τους στόχους της, σημείωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Καγκελάριος του Υπουργείου Οικονομικών Τζόρτζ Όζμπορν.

        Ο Καγκελάριος αναφέρθηκε στα σχέδια του, να δώσει κίνητρα σε αγοραστές πρώτης κατοικίας, προκειμένου να τονώσει την αγορά οικονομικής κατοικίας. Παρά τις δηλώσεις όμως, το Υπ. Οικονομικών μείωσε την χρηματοδότηση στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς για τα επόμενα 2 χρόνια. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο παρατηρήθηκε αύξηση δημόσιας δαπάνης για κατασκευή κατοικιών.

         Ο οικονομικός σύμβουλος της IHS Global Insight κ. Χάουαρντ Άτσερ, παρατηρεί ότι η καταγραφείσα επιβράδυνση στον κατασκευαστικό τομέα «είναι εξαιρετικά επιζήμια για την Κυβέρνηση και σηματοδοτεί την ανάγκη για ενέργειες τόνωσης του τομέα».        

    Οι υψηλές επιδόσεις του εμπορικού τομέα διατήρησαν τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε θετικά επίπεδα και οι περισσότερες εταιρίες παραμένουν αισιόδοξες για τις προοπτικές του κλάδου τον επόμενο χρόνο.

         «Ο τομέας των οικιστικών κατασκευών έχασε την πρωτοκαθεδρία ως την πιο δυναμική σε επιδόσεις υποκατηγορία, παρ’όλαυτα ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής, μπορεί ακόμα να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη αδυναμία στον κλάδο. Οι ισχυροί αναπτυξιακοί ρυθμοί της κατασκευής στον εμπορικό τομέα, διατηρήθηκαν και τον Νοέμβριο, εξαιτίας των πρόσφορων οικονομικών συνθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων έργων, σε αντίθεση με τον τομέα των κατοικιών που καταγράφει ακόμα χαμηλές επιδόσεις.»

         Οι κατασκευαστές δείχνουν απρόθυμοι να εντείνουν την δραστηριότητα τους, δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουν σταθερά τα περιθώρια κέρδους τους και τον αριθμό των ανεκτέλεστων έργων τους.

Σύμφωνα με τον χρηματιστή Λανσντάουν, οι κατασκευαστικές εταιρίες Taylor Barratt, Barratt Developments, Persimmon και Berkeley Group κατέγραψαν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στον δείκτη των μεγαλύτερων Βρετανικών εταιριών FTSE 100. Οι τιμές των μετοχών των εν λόγω εταιριών, σημείωσαν αύξηση κατά μέσο όρο 36%.

 

Πηγή: www.guardian.com

Τουρκικές εταιρίες αποκλείονται από κατασκευαστικά έργα στη Ρωσσία.

2.12.15

       Ένας από τους πρωταγωνιστές στην κατασκευαστική ανάπτυξη της Ρωσσίας θα χάσει σύντομα το μερίδιο της αγοράς. Η συμμετοχή των Τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών σε έργα στην χώρα, είναι πολύ πιθανόν να απαγορευθεί, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Κρεμλίνου για οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία, λόγω της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού στην Συρία. Ο Ρώσσος Υπουργός Δημοσίων έργων Mikhail Men δεν απέκλεισε την πιθανότητα πλήρους αποκλεισμού, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι η αξιοπιστία των Τουρκικών εταιριών έχει απολεσθεί.

      Το γεγονός αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την θέση των τοπικών κατασκευαστών, καθ’ότι οι τουρκικές εταιρίες είχαν σημαίνοντα ρόλο στις κατασκευές στην Ρωσσία. Οι τουρικές κατασκευαστικές εταιρίες κατέχουν παρουσία στην Ρωσσία από το 1990. Έχουν μεταξύ άλλων καταφέρει να αποκτήσουν ηγετική παρουσία σε μεγάλα έργα της χώρας, όπως το εμπορικό κέντρο “Moscow City” και την ανακατασκευή της Ρωσσικής Δούμας. Τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν συμμετέχουν σε δημόσια έργα, αφού αυτά χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο συμμετέχουν ενεργά σε ιδιωτικά έργα. Οι μεγαλύτερες κατασκευασιτκές εταιρίες της Τουρκίας, όωπς η ENKA, RenaissanceConstruction και η Ant Yapi, έχουν αναλάβει την κατασκευή ουρανοξυστών και εμπορικών κέντρων στην Μόσχα και σε άλλες Ρωσικές περιοχές.

       Ο αποκλεισμός πιθανόν να αφορά και Τούρκους εργάτες. Πάνω από  87.000 Τούρκικης υπηκοότητας εργαζόμενοι, απασχολούνται στην Ρωσσία σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης για τον Νοέμβριο του 2015. Οι περισσότεροι απασχολούνται σε εργοτάξια κατασκευών.        Την Πέμπτη, ο ρώσσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο, να προετοιμάσει μία λίστα οικονομικών μέτρων ως απάντηση στο περιστατικό της κατάρριψης του μαχητικού. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει την  επιβολή εμπάργκο σε διατροφικά προϊόντα, αύξηση των τελωνειακών δασμών και περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στις επενδύσεις. Έργα όπως η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από την Τουρκία και η κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην χώρα είναιν πολύ πιθανόν να ακυρωθούν σύμφωνα με τον Ρώσσο Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ.

 

Πότε θα ολοκληρωθεί η Sagrada Familia

22.11.15

133 χρόνια μετά από την έναρξη των εργασιών, η Sagrada Familia βαίνει προς ολοκλήρωση. Ο υπερμεγέθης καθεδρικός ναός, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης, έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του με προγραμματισμένη χρόνια λήξης των εργασιών το 2026- 100 χρόνια αφότου ο αρχιτέκτονας του έργου Αντόνιο Γκαουντί σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Μόλις το 30% της κατασκευής απομένει για να ολοκληρωθεί το έργο, που ωστόσο αποτελεί το πιο σημαντικό τμήμα του έργου. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν επιπλέον 6 πύργοι συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού, ο οποίος θα έχει συνολικό ύψος 172 μέτρων, καθιστώντας τον ναό το πιο ψηλό θρησκευτικό οικοδόμημα στην Ευρώπη.

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και για διαμερίσματα μικρότερα των 50 τ.μ.

18.11.15

Διευρύνεται η υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης και σε κατασκευές που είναι μικρότερες των 50 τ.μ. με το συνακόλουθο πιστοποιητικό να απαιτείται τόσο για μισθώσεις όσο και για αγοραπωλησίες. Έως τώρα η υποχρέωση του περιορίζονταν σε κτίσματα μεγαλύτερα των 50 τ.μ. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2016, η έκδοση ΠΕΑ θα είναι υποχρεωτική και για τα μικρότερα ακίνητα, εφόσον αυτά αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής (μίσθωσης ή πώλησης). 

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ενημερώνουν τους υποψήφιους ενοικιαστές/ αγοραστές για τον δείκτη ενεργειακής απόδοσης του κτίσματος.  Η εν λόγω νομoθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4122/2015, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Σε αυτήν αναφέρεται επιπλέον και  η υποχρέωση επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης (λέβητες) και ψύξης (κεντρικοί κλιματισμοί) με περιοδικότητα επιθεώρησης που ποικίλλει ανάλογα με την ονομαστική ισχύ των συστημάτων, κατ’ αναλογία με τον περιοδικό έλεγχο των αυτοκινήτων (ΚΤΕΟ) .  Συγκεκριμένα ανά 5ετία για συστήματα από 20 έως 100KW και ανά 2ετία για υψηλότερης ισχύος. Η μη συμμόρφωση με τον κανονισμό μπορεί να επισύρει πρόστιμα στον ιδιοκτήτη/διαχειριστή από 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.


Αξίζει  να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν των κτισμάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών δεν διαθέτει μόνωση. Ως εκ τούτου, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του μέτρου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, το 30% των κτιρίων κατατάσσεται στις δύο τελευταίες ενεργειακές κλάσεις Η και Ζ. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία, από το 2020 και μετά, όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δηλαδή θα πρέπει να απαιτούν λιγότερες από 15 κιλοβατώρες/τ.μ.

Νέα ηλεκτρονική έκδοση αδειών δόμησης

03.10.2014

           Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει πιλοτικά η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης αδειών δόμησης στην Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή καθώς και στην Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε όλες αυτές τις περιοχές η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής θα γίνεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου παράλληλα με την έντυπη και παλαιά διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστωθούν οι ελλείψεις και τα τυχόν προβλήματα της online διαδικασίας, μέχρι να παγιωθεί και να εφαρμοστεί αποκλειστικά από τις 2 Ιανουαρίου του 2015.

      Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα υλοποιήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου υπό τον δήμαρχο Αθήνας Γ.Καμίνη και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη. Σύμφωνα με τον κ.Σπίρτζη «Στόχος του ΤΕΕ είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου κεντρικού συστήματος αδειοδοτήσεων, στο οποίο έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι διαδικασίες και υπηρεσίες, όπως των αδειοδοτήσεων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών και της ψηφιοποίησης κεντρικών αρχείων, όπως το αρχείο των Υπηρεσιών Δόμησης». Σε άλλα αποστροφή ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε πως «χάρη στο σύστημα θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η ταυτότητα του κτηρίου, όποτε δεήσει το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει το σχετικό ΠΔ …Με την εφαρμογή του νέου συστήματος παράλληλα με την διαφάνεια, την μείωση της γραφειοκρατίας και την εξάλειψη περιθωρίων αθέμιτων συναλλαγών εξασφαλίζονται τα εργαλεία και τα αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται η τοπική αυτοδιοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ασκούν τις αρμοδιότητες τους (σχεδιασμός και εκτέλεση υποδομών, εφαρμογή σχεδίων, έλεγχος δόμησης).»

           Όλα τα προβλεπόμενα από τους νόμους δικαιολογητικά και οι αναγκαίες κάθε φορά μελέτες θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένα και οριζόμενα από τον νόμο στάδια. Με ειδική ταυτοποίηση θα έχουν δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας οι μηχανικοί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας θα είναι συνδεδεμένη με την ταυτότητα του κτηρίου και παράλληλα ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης θα γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση μέσα από υπάρχουσα λίστα 2500 επιθεωρητών δόμησης για όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αυτοψία σε όλα τα στάδια της οικοδόμησης.

Τροπολογία για κατάργηση των κατώτατων ορίων συμμετοχής στα δημόσια έργα

7.8.2014

     Ριζική ανατροπή στον χάρτη των δημοσίων έργων, με κατάργηση μόνο των κατώτατων ορίων συμμετοχής σε Δημόσια έργα και αύξηση των ανώτατων ορίων επιφέρει τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων που προστέθηκε στο νομοσχέδιο "Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του Υπουργείου, η τροπολογία εναρμονίζει το θεσμικό μας πλαίσιο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιστολή της οποίας προγενέστερα έκρινε ότι ο αποκλεισμός εργοληπτικών εταιρειών απο δημοπρασίες δημοσίων έργων με βάση τα κατώτατα όρια δεν συμβιβάζονται με τον κατάλογο που προβλέπεται στο άρθρο 45 της Οδηγίας 2004/15/ΕΚ.

      Ειδικότερα στην Αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας, αναφέρεται ρητά: "Με τις διατάξεις του άρθρου 11 καταργούνται τα όρια προϋπολογισμού (κατώτατα όρια) κάτω των οποίων εργοληπτικές επιχειρήσεις ανώτερων τάξεων δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προϋπολογισμού των ορίων αυτών. Με τις διατάξεις του άρθρου 2 της προτεινόμενης τροπολογίας καταργούνται τα κατώτατα όρια προεκτιμώμενης αμοιβής μελετών ανά τάξη πτυχίου "

     Επιπλέον στο άρθρο 2 αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω τα ανώτατα όρια προϋπολογισμού εργοληπτικών επιχειρήσεων που ίσχυαν απο το 2003 και είναι πλέον τα εξής:

  • για την Α1 τάξη ανώτατο όριο 150.000 ευρώ

  • για την Α2 τάξη ανώτατο όριο 500.000 ευρώ

  • για τη πρώτη τάξη ανώτατο όριο 1.250.000 ευρώ

  • για τη δεύτερη τάξη ανώτατο όριο  2.500.000 ευρώ

  • για τη τρίτη τάξη ανώτατο όριο  5.000.000 ευρώ

  • για τη τέταρτη τάξη ανώτατο όριο  10.000.000 ευρώ

  • για τη πέμπτη τάξη ανώτατο όριο  30.000.000 ευρώ

  • για την έκτη τάξη ανώτατο όριο  55.000.000 ευρώ

  • για την έβδομη τάξη δεν τίθεται ανώτατο όριο

 

        Σύμφωνα με ανακοινώσεις συλλόγων και ιδιωτών μηχανικών, η Τροπολογία αναμένεται να ευνοήσει τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν απευθείας και όχι μέσω των θυγατρικών τους σε έργα μικρότερου προϋπολογισμού, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στις μικρότερες οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να τις ανταγωνιστούν και να κερδίζουν τα έργα μιεωμένου προϋπολογισμού. Αναμένεται λοιπόν μία συρρίκνωση του αριθμού των εργοληπτικών επιχειρήσεων εις βάρος των μικρών εργοληπτικών. 

Φοροελάφρυνση στα ακίνητα

14.7.2014

Σημαντική ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αναμένεται να δώσουν οι επικείμενες ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ, εν σχέσει με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. 

Βάσει της εισήγησης του Υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη προς τον Υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση, εξασφαλίζει φοροελαφρύνσεις σε  4.500 περιοχές, οι οποίες είχαν ενταχθεί το 2011 στο σύστημα αντικειμενικών τιμών, με πρόβλεψη για συμπληρωματικό φόρο σε ακίνητη περιουσία πυο ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Με την μεταβολή αυτή το Υπουργείο θεωρεί ότι επιλύονται οι εκκρεμότητες σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου και διευκολύνεται η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι πέντε βασικές αλλαγές είναι:

Υποβολή Ε9 - Δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβολή του Ε9, έτσι ώστε να μειωθεί ο φόρος σε περίπτωση που αυτός προκύψει μικρότερος βάσει της τροποποιητικής δήλωσης.

Μείωση συντελεστή αξιοποίησης - μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα και οικόπεδα που μπήκαν πρόσφατα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών

Συμπληρωματικός φόρος- προβλέπεται μείωση του φόρου με την χρήση του Συντελεστή Αξιοποίησης οικοπέδου ο οποίος κυμαίν εται απο 0,4 έως 1 και μειώνει την συνολική αξία των ακινήτων.

Παράταση του Ε9- Οι αλλαγές αφορούν και νομικά πρόσωπα για τα οποία δίνεται παράταση προθεσμίας κατάθεσης του Ε9 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου με σκοπό την σωστή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Κληρονομιές- Για κληρονομούμενη περιουσία, η υποχρέωση υποβολής του Ε9 ορίζεται στους τέσσερις μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφονται οι περιπτώσεις φορλόγησης όταν ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί να αποδεχθεί την κληρονομιά.


 

Άδεια γεωργικής αποθήκης σε αγροτεμάχιο

23.6.2014

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος παραγωγός στη Γενική Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο οποίο και θα γίνει η ανέγερση της αποθήκης, είναι τα εξής:

1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (έντυπη) (ΑΟΚ-19) της Υπηρεσίας.

2. Οδοιπορικό τοπογραφικό του κτήματος, θεωρημένο από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, με τοποθετημένη την αποθήκη στο οποίο αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης (σε 3πλούν).

3. Αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας με βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου περί της μεταγραφής.

4. Συνημμένη Υπ. Δήλωση (ΑΟΚ-19Α) με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

5. Αντίγραφο δήλωσης καλλιέργειας.

6. Αντίγραφο εντύπου Ε1 τελευταίας φορολογικής δήλωσης με θεώρηση Δ.Ο.Υ.

7. Παραστατικά διάθεσης αγροτικής παραγωγής.

8. Κατάσταση, με τα αντίστοιχα παραστατικά, των προς αποθήκευση, προϊόντων, μηχανημάτων, εργαλείων, εφοδίων, φυτοφαρμάκων κλπ.

9. Όψη, κάτοψη, τομή της αποθήκης (3πλούν).

Στην περίπτωση που η κατασκευή αφορά λιθόκτιστη κεραμοσκεπή γεωργική αποθήκη, τότε τα απαι- τούμενα δικαιολογητικά είναι λιγότερα και αφορούν τα εξής:

1. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (έντυπη) (ΑΟΚ-19Β) της Υπηρεσίας.

2. Αντίγραφο δήλωσης κτηματολογίου, ή τοπογραφικό του κτήματος με σημειωμένη τη θέση της αποθήκης σε απόσταση 10 m από τα όρια, στο οποίο αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης (σε τρία αντίγραφα).

3. Κατάσταση - Υπεύθυνη Δήλωση με τα αντίστοιχα παραστατικά, των προς αποθήκευση μηχανημάτων, εργαλείων, εφοδίων κλπ.,

4. Αντίγραφο δήλωσης της καλλιέργειας του κτήματος (όπου υπάρχει μητρώο).

5. Υπεύθυνη Δήλωση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής

 

Αυξημένες οι δηλώσεις αυθαιρέτων με τον νέο Νόμο 4178/2013

5.6.2014

      Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε του Υποργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής(ΥΠΕΚΑ), οι δηλώσεις τακτοποίησης αυθαίρετων μέχρι τα τέλη Μαϊου, ανέρχονται στις 379.726 (ν.4178/2013), αυξημένες δηλαδή κατά 74% σε σχέση με τις δηλώσεις του προηγούμενου νόμου (ν.4014/2011), οι οποίες μεταφέρθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ στις διατάξεις του νέου νόμου, και οι οποίες ανέρχονται στις 218.748.

   Βάσει του ΥΠΕΚΑ, τα συνολικά καταχωρημένα πρόστιμα αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 2.202.601.087 ευρώ, με το 56% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων να επιλέγει την εφάπαξ καταβολή τους, προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης του 20% που επιτρέπει ο νόμος. Το 69% των δηλώσεων αφορούν αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές και το 31% σε εκτός σχεδίου. Το 74% των δηλώσεων αφορά αυθαίρετες κατασκευές σε προυπάρχον κτίσμα με νόμιμη άδεια, ενώ το 24% δεν διέθετε. Επιπλέον, το 59% των δηλώσεων αφορά τακτοποίηση παραθεριστικής 

κατοικίας και το 23% τακτοποίηση κύριας και μοναδικής κατοικίας.

«Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων», τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.  «Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετο τους, ώστε να επωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες».

     Τέλος συστάθηκε απο το ΥΠΕΚΑ Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) αρμόδιο για την διευκόλυνση μηχανικών και πολιτών σχετικά με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οι πληροφορίες θα παρέχονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στα τηλέφωνα 210 6915194, 210 6915265 και 1522.

Δημοτικά τέλη για αυθαίρετα και ημιυπαιθρίους

3/6/2014

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων δεν γλυτώνουν όπως ήταν αναμενόμενο δημοτικά τέλη και φόρους.
Αυτό επιβεβαιώνει εγκύκλιος του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την απόφαση τα αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί στον Ν.4014/2011 θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο από την 21η Σεπτεμβρίου 2011 ενώ όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο 4178/2013 θα πρέπει να καταβάλλουν φόρους και τέλη από 8.8.2013 αναδρομικά. 
Ειδικότερα οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28.07.2011 που έχουν υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων των Ν. 4014/2011 και 4178/2013, δεν οφείλουν αναδρομικά φόρους και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (όπως ύδρευσης, καθαριότητας, αποχετευτικά τέλη, κ.λ.π.). 
Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης του ν.4178/2013, είναι η ημερομηνία ισχύος του, δηλ. η 8.8.2013, ενώ για τις ολοκληρωμένες υπαγωγές αυθαιρέτων στο ν. 4014/2011, δηλαδή που έχει καταβληθεί το σύνολο του προστίμου, των σχεδίων και των δικαιολογητικών, ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής είναι η ισχύς του ν. 4014/2011, δηλ. η 21.9.2011.

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ Συνέδριο: «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»

27.5.2014

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει στις 01 – 03 Ιουνίου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη το 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ Συνέδριο με τίτλο: «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας »

Οι Σύνεδροι θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις από  προσκεκλημένους Καθηγητές και διακεκριμένους μηχανικούς

καθώς και εισηγήσεις και workshop στο πλαίσιο της θεματικής του.

Με το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κάνει μια προσπάθεια οργανωμένης συμμετοχής των Μηχανικών στο δημόσιο διάλογο και δρομολογεί την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων σε θέματα όπως: η Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, τα Έξυπνα Δίκτυα, η Διανεμημένη Παραγωγή Ενέργειας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και η Προστασία του Περιβάλλοντος.

Εξετάσεις Ενεργειακών επιθεωρητών

15/5/14

Ανακοινώθηκε η έναρξη της διενέργειας των Εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων. Η υποβολή αίτησης και ο καθορισμός του τόπου και του χρόνου της εξέτασης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Ξεκινά από το ΤΕΕ η διενέργεια των εξετάσεων για την ανάδειξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Σε συνέχεια της προσφοράς του ΤΕΕ στην κατάρτιση των Τεχνικών Οδηγιών για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στην Ελλάδα και την υποστήριξη της δημιουργίας λογισμικού αναφοράς για τη διενέργεια των υπολογισμών, το ΤΕΕ υλοποίησε τις υποδομές για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις και την εξέταση με ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει αντικειμενικά, ισότιμα όλους τους μηχανικούς.

Τα θέματα εξετάσεων προετοιμάζονται και αποφασίζονται από το ΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία θα απαιτεί μόνο την επίσκεψη σε Εξεταστικό Κέντρο του ΤΕΕ για την διεξαγωγή της εξέτασης και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες θα διενεργούνται και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, για τη χορήγηση της άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή, θα είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους μηχανικούς την 12η Μαΐου 2014 και οι εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα του ΤΕΕ θα ξεκινήσουν από την 20η Μαΐου 2014, σύμφωνα με την συνημμένη πρόσκληση.

 

Ανάκαμψη στα φωτοβολταϊκά έργα

10 Απριλίου 2014

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων, που ίσχυε μέχρι το 2014. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών παραγωγής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων δίδει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά που έχει δει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώνεται σημαντικά ο κύκλος εργασιών της. «Η άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και το ετήσιο όριο των 200 MW θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα στην αναθέρμανση της αγοράς. Αυτό σε συνδυασμό με τη διόρθωση των εγγυημένων τιμών θα επιφέρει και την αναγκαία σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων», τονίζει σε δήλωση στην εφημερίδα Καθημερινή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Σωτήρης Καπέλλος. «Ανάπτυξη μεγάλων έργων δεν πρόκειται να δούμε άμεσα. Θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος παραγωγής των πάνελ -αναμένουμε ένα ποσοστό 15%-20% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια- αλλά και βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για να υπάρξουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 10 MW. Aυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει από το 2016 και μετά», τονίζει ο κ. Καπέλλος. Τη διετία 2014-2015, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά θα κινηθεί κυρίως με οικιακές εφαρμογές. Ο ρυθμός ανάπτυξης τέτοιων έργων θα κριθεί από τον σχεδιασμό που θα αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ μέσω της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νέος νόμος αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Η δυνατότητα συμψηφισμού της ενέργειας που παράγεται και αυτής που καταναλώνεται, σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, θα δώσει ώθηση σε αυτή την κατηγορία έργων αφού με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητά τους. Όπως τονίζει στην συνέντευξη του στην «Κ» ο κ. Καπέλλος, ο ΣΕΦ έχει υποβάλει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να δώσει παράταση ενός έτους (μέχρι το 2015) στην «ταρίφα» των 90 ευρώ η μεγαβατώρα, προκειμένου να στηρίξει την αναθέρμανση της αγοράς και από μεγαλύτερα έργα νωρίτερα από το 2016.

Παράταση ισχύος οικοδομικών αδειών

10 Απριλίου 2014

Την επέκταση κατά τρία χρόνια, των οικοδομικών αδειών που λήγουν το 2015, προβλέπει νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς. Σημειώνεται πως η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, προέβλεπε την τριετή αυτή επέκταση, για τις οικοδομικές άδειες που έληγαν το 2014.

«Δεν νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα νέας γενιάς», ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΚΑ

5 Σεπτεμβρίου 2013

Τροποποίηση του νέου οικοδομικού κανονισμού, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών για τους πολίτες, προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, στην τροποποίηση, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προβλέπεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που αντιστοιχούν σε εργασίες μικρής κλίμακας, και που τηρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ή αυτές που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους και χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, είναι δυνατόν πλέον να νομιμοποιηθούν, μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ή με την έκδοση, ή αναθεώρηση, ή ενημέρωση της άδειας δόμησης. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα «νομιμοποίησης νέας γενιάς αυθαιρέτων», σημειώνοντας πως η 28η Ιουλίου 2011 παραμένει σε κάθε περίπτωση, ως η θεσμική «κόκκινη γραμμή» για τα θέματα αυθαιρέτων.

Πηγή: Καθημερινή

Please reload

νεα ειδήσεις
Νομιμοποίηση αυθαιρέτων Αθήνα φθηνά αυθημερόν
Άδεια εργασιών μικρής κλίμακας αρχιτέκτονας πολιτικός μηχανικός
Βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση συμβόλαια νομιμότητας
Δικαιολογητικά για πώληση ακινήτων μεταβίβαση μεταγραφή
Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτων Ν.4178 2013
λογαριασμός ΔΕΔΔΗΕ
Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων Ν.4178
Τοπογραφικά για μεταβίβαση ΕΓΣΑ 87 συντεταγμένες εξαρτημένα
αντικειμενική αξία ακινήτου τιμή ζώνης μεταβίβαση
Ευρετήριο πολεοδομιών- Υπηρεσίες Δόμησης
Άδεια εργασιών μικρής κλίμακας αρχιτέκτονας πολιτικός μηχανικός
Υπολογισμός αμοιβής ενεργειακού επιθεωρητή
Αναζήτηση σχεδίων από πολεοδομίες
bottom of page